• Mensterlie Van Laere

Themadag: Wereld ALS Dag


Wereldwijd werd 21 juni uitgeroepen tot Wereld ALS Dag. De problematiek van de aandoening en wat deze mensen moeten doorstaan wordt in de kijker gezet.


Amyotrofe laterale sclerose (ALS) is een ziekte van het zenuwstelsel. Letterlijk betekent amyotrofe laterale sclerose een verlittekening (=sclerose) van de zijdelingse (=laterale) zenuwbanen waardoor spieren wegkwijnen (=a-myo-troof).

Bij ALS worden zowel de zenuwen als bepaalde hersengebieden die instaan voor beweging aangetast. Het is m.a.w een aandoening die zowel het perifere als het centrale zenuwstelsel aantast.


De ziekte begint vaak rond de leeftijd van 55 jaar en spijtig genoeg zijn de vooruitzichten onvoorspelbaar. De ernst van de symptomen en de snelheid van het voortschrijden van de ziekte verschillen van individu tot individu. Sommige mensen sterven na minder dan drie jaar na het stellen van de diagnose, vaak door een longontsteking, anderen zijn nog in leven na 10 jaar.


Momenteel is ALS een ongeneselijke aandoening, waarvan de oozaak nog niet gekend is. Zorgmassages kunnen hier mogelijks bij helpen. Deze zachte, trage en repetitieve bewegingen kunnen het lichaam tot rust brengen. Er zijn voor mensen kan wonderen verrichten.


Gedetailleerde video over wat ALS precies is.


Meer informatie:

https://als.be/

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/amyotrofe-laterale-sclerose-als2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Themadag: Internationale Dag van de Vriendschap

Friendship Day wordt jaarlijks op 30 juli gehouden, dit werd georganiseerd door de Verenigde Naties. De rol van vriendschap speelt een belangrijke rol in het mensenleven maar vriendschap kan ook brugg

Themadag: Wereld Hepatitis Dag

28 juni is het Wereld Hepatitis Dag, deze dag werd georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Op deze dag wordt er stilgestaan bij virale hepatitis en de ziektelast die deze veroorzaakt. Hepa

Wereld Hoofd- en Halskankerdag

Vandaag is het 27 juli, op deze dag staat Wereld hoofd- en halskankerdag in de kijker. Sinds 2014 organiseert de internationale federatie IFHNOS jaarlijks deze dag. Het is de bedoeling om aandacht te