top of page

Over Ons

Onze missie, het beheersorgaan, enz...
Inleiding

Vzw Zorgmassage wil de levenskwaliteit van mensen met kanker, andere (chronische) ziekten en stressgerelateerde aandoeningen verbeteren.

 

Onze werking bestaat uit 3 pijlers:

  • Informeren en sensibiliseren

  • Workshops en opleidingen

  • Vrijwilligerswerk in de zorgsector

 

We ondersteunen ook het netwerk van de zelfstandige zorgmasseurs.

Onze missie

Vzw Zorgmassage is een non-profit steun- en informatiepunt en netwerkorganisatie.

Het is onze missie om verbindend te werken rond het thema 'zorgmassage', dit zowel op het vlak van partnerschappen, vrijwilligerswerking en het zelfstandig zorgmassagenetwerk.

Informeren en sensibiliseren is eveneens deel van onze missie.

Zorgmassages zijn onvoldoende bekend bij zieke mensen, mantelzorgers, professionele zorgverleners,... mensen in het algemeen.

We ondersteunen de opleidingen tot professioneel zorgmasseur georganiseerd door centra voor volwassenenonderwijs en trachten door middel van workshops zowel mantelzorgers, professionele zorgverleners, zieken- en zorghuizen, verzorgingscentra voor ouderen en bedrijven te bereiken.

Onze droom = deel van onze missie

Het is onze droom om alle mensen met kanker, ernstige (chronische) ziekte te of stressgerelateerde aandoeningen te laten kennis maken met de voordelen van een zorgmassage. Genezen kunnen onze handen niet, maar verlichting bieden wel…

We willen op een natuurlijke en aangename wijze hun gezondheidsklachten doeltreffend verminderen.

Deze vorm van menselijk contact geeft ruimte voor de persoon achter de ziekte.

Door hun levenskwaliteit te verbeteren, geven we hen kracht, kracht om te vechten, kracht om te leven…

Hoe meer mensen een opleiding kunnen volgen, hoe meer zieke mensen kunnen genieten van een zorgmassage.

We bouwen samen aan de complementaire gezondheidszorg van morgen en geven zieke mensen een gevoel van warmte en geborgenheid.  

Onze Missie

Beheersorgaan en management vzw Zorgmassage

An Commere 2023_edited.jpg

Beheersorgaan

vzw Zorgmassage

An

Commere

RvB - Tineke Vandeweyer.jpg

Beheersorgaan

vzw Zorgmassage

Tineke

Vandeweyer

RvB - Gertie Dalemans.jpg

Beheersorgaan

vzw Zorgmassage

Gertie

Dalemans

MgMt - Jan Hublau 2.jpeg

VW Dagelijks bestuurder

vzw Zorgmassage

Jan

Hublau

RvB - Jan Corstens.jpg

Beheersorgaan

vzw Zorgmassage

Jan

Corstens

RvB - Pieter Swaelens.jpg

Ter nagedachtenis

aan onze vriend en voorzitter 2020-2022

° 12-02-1966

+ 25-07-2022

Pieter

Swaelens

Beheersorgaan

Eva's verhaal

Hoe het begon

Bij mijn moeder werd vijf jaar geleden chronische leukemie vastgesteld. In de massagecursus die ik in 2011 volgde, werd gezegd dat je geen mensen met kanker mag masseren. Er heerst immers een hardnekkige mythe in de massagewereld. Dat je door te masseren de kanker verspreidt in het lichaam!!! Ik kon niet geloven dat ik haar nooit meer mocht masseren! Dus zocht ik via het internet naar meer informatie.

Zo bleek dat in de Verenigde Staten massage bij kankerpatiënten toegepast wordt als vorm van comfortbehandeling. En wordt massage in ziekenhuizen toegepast om pijn te stillen en angst te verminderen bij mensen met kanker. 

18-12-17-A.jpg

Een gespecialiseerde opleiding massage bij kanker op basis van de expertise in het buitenland bestond nog niet… Zo ontstond een nieuwe levensmissie.


Door mijn studies, ervaring in het hoger onderwijs en als masseur, bevond ik me in de ideale uitgangspositie om deze nieuwe opleiding van A tot Z te organiseren. Gelukkig vond ik snel een geschikte opleidingspartner: het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Waas en Durme-Scheldeland, waar ik nog een bijkomende massageopleiding volgde bij An Commere. Zij had voor de Stichting Tegen Kanker reeds de opleiding schoonheidszorgen bij mensen met kanker in het verleden ontwikkeld. An wilde zich ook graag verder inzetten, aangezien ze geregeld in haar eigen praktijk werd geconfronteerd met kankerpatiënten. En zo vond ik een uitstekende en gemotiveerde massagedocente die zich wilde inwerken in deze specialisatie.

Ondertussen schreef ik een ondernemingsplan om onze droom te kunnen bereiken. Aangezien ons de nodige startmiddelen ontbraken, was het zoeken naar financiering een eerste voorwaarde. Bij de Koning Boudewijnstichting werd Massageweb jammer genoeg niet geselecteerd, maar gelijktijdig werden contacten gelegd met ‘Kom Op Tegen Kanker’. Het ondernemingsplan werd herschreven om een zorgproject bij hen aan te vragen. Ondertussen begon ik te netwerken binnen de sector en volgden An Commere en ik een specialisatieopleiding in Nederland. Het zorgproject bij ‘Kom op Tegen Kanker’ werd goedgekeurd en ik pakte mijn koffers om in Schotland, bij Gayle Macdonald de basisopleiding te volgen.

Het aanpassen van deze Amerikaanse methodiek aan de Belgische context was een grotere opgave dan verwacht. Zowel praktisch als deontologisch begon ik meerdere bezwaren te hebben tegenover deze methodiek. Daarom beginnen we vandaag met een nieuwe start, onder de naam “Zorgmassage” en met onze eigen methodiek.

In juni 2017 bestaan we 2 jaar. We hebben onze expertise verder opgebouwd, onze organisatie ontwikkeld en een eigen bruikbare methodiek ontworpen. Ondertussen zijn er meer dan 100 zorgmasseurs opgeleid en zo hebben we een grote ploeg om samen onze droom waar te maken.

Eva Boel

Bezieler en oprichtster vzw Zorgmassage

25/6/2017

Eva's verhaal

"Zorgmassage is een prachtig initiatief, zalige massage met veel zorg gegeven ❤️

Zo blij dit te leren kennen" Peggy (oud student zorgmassage)

bottom of page