top of page
De effecten van de Zorgmassage

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zachte massages meerdere gezondheidsvoordelen bieden. Klachten zoals pijn,angst, vermoeidheid, depressie en misselijkheid kunnen verminderen. Een welkom geschenk tijdens een moeilijke periode.

ZM-Tom-pic-21-web.jpg
Algemeen-01-FC.jpg

Mantelzorgers verlichten gezondheidsklachten van kankerpatiënten

In 2013 werd een wetenschappelijke studie verricht naar het effect van massages bij kankerpatiënten die werden gegeven door mantelzorgers (Collinge, 2013). Voor ze de massage gaven, kregen ze een DVD en de handleiding “Touch, Care and Cancer” mee zodat ze enkele eenvoudige technieken aanleerden om de voeten, handen, hoofd en schouders te masseren. Door dit educatief materiaal te bestuderen leerden ze alle massagetechnieken goed aan. Ze moeten een lijst van voorzorgsmaatregelen bekijken of er mogelijke aanpassingen, bv van druk noodzakelijk waren. Ze kregen een bezoek van een ervaren massagetherapeut om eventuele vragen te stellen over de technieken. 

Om te bekijken welk effect deze massages hadden op kankerpatiënten werden er twee studiegroepen samengesteld. Bij de eerste groep masseerde de mantelzorger de kankerpatiënt. Bij de controlegroep las de mantelzorger voor een stuk uit een boek dat de kankerpatiënt graag las. In beide groepen is er dus quality time en hebben ze aandacht voor elkaar. Door deze groepen te vergelijken kun je betere uitspraken doen over de meerwaarde van massage in vergelijking met andere fijne activiteiten.

Beide groepen namen 3 keer per week de tijd voor te masseren of voor te lezen. Ze gaven mee om dit gedurende 20 minuten deze activiteit te organiseren, maar ze gaven mee dat ook slechts 5 minuutjes effectief kunnen zijn om gezondheidsklachten te verlichten. Het experiment duurde 1 maand. De spectaculaire resultaten kun je lezen in volgende tabel: 

Schema - wetenschappelijk onderzoek ZM C

Hieruit blijkt dat massage betere en onmiddellijke significante effecten heeft op de levenskwaliteit van kankerpatiënten. Zoals je kunt lezen was er ook een grote vermindering van alle gezondheidsklachten wanneer mantelzorgers uit een boek voorlazen. Quality time met de mantelzorger heeft dus een goed effect op kankerpatiënten. Tijd voor elkaar maken is waardevol. Alleen, het effect van massage is nog groter. Bij de leesgroep bijvoorbeeld ervaarde 12 procent van de kankerpatiënten minder misselijkheid, maar bij de massagegroep was er veel groter voordeel. 29 procent van de gemasseerde kankerpatiënten ondervonden minder misselijkheid na het verkrijgen va een massage door hun mantelzorger.

Conclusie: massage is zeer effectief als methode om angst, pijnklachten, vermoeidheid, depressie en misselijkheid te helpen verminderen.

Studie: Collinge, W., Kahn, J., Walton, T. et al. Touch, Caring, and Cancer: randomized controlled trial of a multimedia caregiver education program.  Support Care Cancer (2013) 21: 1405.

 

De resultaten van de volledige studie kun je raadplegen via deze link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612588/

Interessante artikels, papers & onderzoeksrapporten

Nederlandstalig

RC6A6789.jpg

December 2014

Paper: Massages bij kankerpatiënten: een verkenning van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Auteur: Eva Boel.   

De afgelopen twee decennia is er in het buitenland veel onderzoek verricht naar de effecten van massage bij kankerpatiënten. De wetenschappelijke bewijzen van deze comfortbehandelingen zijn niet éénduidig, maar wijzen sterk uit dat massage belangrijke klachten zoals pijn, misselijkheid, slaapproblemen kunnen verminderen. Wil je meer weten over deze studies, lees dan deze Nederlandstalig paper. (in PDF formaat)

foto-pdf-hans berth scriptie.png

Juni 2016

Therapeutische aanraking in de de symptoombestrijding bij de oncologische patiënt

Een volledig up to date overzicht van de huidige wetenschappelijke inzichten over massage bij kanker vind je in deze scriptie van onze zorgmasseur Hans Berth.

(in PDF formaat)

afb_gayle macdonald - boek - medicine ha

n.m.g.

Nieuwsartikel: De vooruitgang van massage bij kanker.

Gayle Macdonald vertelt in dit uitgebreide artikel over de moeilijke lessen die ze heeft geleerd tijdens haar pionierswerk als masseur bij kanker.

Gayle MacDonald is sinds 1994 betrokken bij massage bij kanker. Haar wortels liggen in het Oregon Health en Science University, Portland, Oregon. Vanuit haar werk ontsproten twee teksten: ‘Medicine Hands: Massage Therapy for People with Cancer’ en ‘Massage for the Hospital Patient and Medically Frail Client’.

(in PDF formaat)

Interessante artikels, papers & onderzoeksrapporten

Engelstalig

info-wetens-E-artikel01.png

Oncology: Bodywork for

Cancer Patients

Gayle Macdonald aan het woord...

Engelstalig - online artikel

info-wetens-E-artikel02.png

Developments in Oncology Massage

Tracy Walton aan het woord...

Engelstalig - online artikel

info-wetens-E-artikel03.png

A Study of Foot Massage and Cancer Symptoms

Tracy Walton aan het woord...

Engelstalig - online artikel

info-wetens-E-artikel04.png

Learning From the Largest Study on Cancer and Massage

Tracy Walton aan het woord...

Engelstalig - online artikel

"Zorgmassage is een prachtig initiatief, zalige massage met veel zorg gegeven ❤️

Zo blij dit te leren kennen" Peggy (oud student zorgmassage)

bottom of page