top of page
  • Foto van schrijverJan Hublau

Vrijwilliger in de kijker • juni 2018 • Isabelle Van den Abbeele

Isabelle Van den Abbeele startte op 29 maart 2017 als vrijwillige zorgmasseur in AZ Sint Blasius in Dendermonde. De locatie was voor haar een logische keuze, want Isabelle is verpleegkundige en werkt op de afdeling geriatrie in Sint Blasius.


Isabelle: “ik ben al 35 jaar verpleegkundige en kom dankzij dit werk vaak in contact met mensen. Uit interesse volgde ik enkele jaren geleden een opleiding aromatherapie. Hierna had ik de microbe te pakken: ik volgde nog verschillende opleidingen tot masseur en later ook tot zorgmasseur. Omdat ik de kans kreeg om als vrijwilliger in het ziekenhuis de zorgmassage bij kanker op te starten, kon ik mijn kennis meteen in de praktijk omzetten. Ik werd vrijwilliger bij het team van de borstkliniek in Dendermonde. De zorgmassage wordt echter niet enkel aan borstkankerpatiënten gegeven, maar wordt aangeboden aan iedere patiënt die met deze ziekte geconfronteerd wordt.


De opstart als vrijwilliger na het afronden van de opleidingen was voor mij de kers op de taart, omdat ik dankzij deze vorm van massage zieke mensen kan laten genieten. Dit is nu mijn passie geworden! Ik ben iedereen dan ook heel dankbaar voor de steun en de kansen die ik krijg.”

Isabelle koos voor dit soort vrijwilligerswerk omdat ze ervan overtuigd is dat de zorgmassage een meerwaarde biedt aan mensen tijdens hun ziekteproces/behandeling: “mensen leren zich ontspannen en relaxeren zowel lichamelijk als geestelijk” vindt ze. Voor haar is het belangrijk dat mensen met kanker het respect voor hun lichaam niet verliezen, hun lichaam blijven erkennen en van zichzelf blijven houden. De zorgmassage kan volgens haar bijdragen om in een moeilijke periode het leven een beetje te verlichten.


Isabelle haalt het meeste voldoening uit haar vrijwilligerswerk als ze voelt dat mensen van de massage genieten, als ze voelt dat mensen door de massage kunnen ontspannen en soms zelfs in slaap vallen. “Soms kijken mensen er weken naar uit om terug te komen en brengen ze heel veel positieve respons mee. De massage biedt hen de kans om zichzelf te kunnen zijn, te kunnen vertellen of om juist even niets zeggen. Een knuffel, dankbaarheid... er zijn zoveel mooie momenten… Te veel om op te noemen!”


Te midden van al die fijne ervaringen is 1 situatie haar toch in ‘t bijzonder bij gebleven. “Een tijd geleden kwam er een terminale dame naar de zorgmassage, samen met haar echtgenoot. Alles ging moeizaam, zelfs het installeren voor de massage, maar door de massage kwam deze dame toch tot rust. Na afloop bedankte ze mij en vroeg ze of ze nog eens mocht komen want haar tijd, zei ze, was kort. Bij de tweede zorgmassage gaf ik enkel holdings en een vlindermassage en toen zei ze dat ze dit zo graag op haar sterfbed zou krijgen. Zodat ze vredig en zonder angst zou kunnen vertrekken. Ze omhelsde me en zonder veel woorden begrepen we elkaar.”


Onaangename momenten heeft Isabelle nog niet vaak gehad. “Soms is het moeilijk als mensen heel ernstig ziek zijn of stervende zijn. Door mijn ervaring als geriatrische verpleegkundige kom ik hier echter regelmatig mee in contact waardoor ik dit makkelijker een plaats kan geven.”


Tot slot: welke raad zou Isabelle nog willen geven aan nieuwe kandidaat-vrijwilligers?

“Aan iedereen die twijfelt om zorgmasseur te worden: ga ervoor! Heb ook zeker geen schrik om zachte en rustige massagetechnieken zoals vlindermassage en holdings toe te passen. Veel mensen genieten hiervan nog het meest.”
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page