top of page
  • Foto van schrijverMensterlie Van Laere

Themadag: Wereld Hepatitis Dag

Bijgewerkt op: 18 jan. 2022


28 juni is het Wereld Hepatitis Dag, deze dag werd georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Op deze dag wordt er stilgestaan bij virale hepatitis en de ziektelast die deze veroorzaakt.


Hepatitis B en C veroorzaken 1,4 miljoen sterfgevallen per jaar - meer dan HIV/AIDS en malaria, en een aantal vergelijkbaar met tuberculose. Samen veroorzaken deze virussen wereldwijd twee op de drie sterfgevallen door leverkanker.


Hepatitis is een ontsteking van de lever, dit wordt vaak veroorzaakt door een virale infectie. er zijn vijf belangrijke hepatitisvirussen: type A, B, C, D en E. Deze typen zorgen voor de grootse problemen vanwege de ziekte en overlijdenslast die ze veroorzaken en het potentieel voor uitbraken en epidemische verspreiding.


Vroeger kon men soms besmet worden door een bloedtransfusies (virale hepatitis was toen nog niet ontdekt), wordt hepatitis nu vooral overgedragen door onveilige seks, besmette naald (denk hierbij vooral aan druggebruikers of bij het plaatsen van piercings en tatoeages in onhygiënische omstandigheden), de bevalling (en borstvoeding) of een prikaccident (vooral in de zorgsector). Mensen die in het zeldzame geval al hepatitis B gehad hebben, kunnen dit niet meer krijgen. Dat is bij hepatitis C niet het geval.


Met de beschikbaarheid van effectieve vaccins en behandelingen voor hepatitis B en een remedie voor hepatitis C, is de eliminatie van virale hepatitis haalbaar, maar een groter bewustzijn en begrip van de ziekte en de risico's is een must, evenals toegang tot goedkopere diagnostiek en behandeling.


Meer informatie:
13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page