top of page
  • Foto van schrijverMensterlie Van Laere

Themadag: Werelddag zonder tabak


Vandaag 31 mei is het Werelddag zonder tabak. Voor veel rokers een gelegenheid om een stand van zaken op te maken van hun rookgewoontes, en misschien wel de stap te zetten naar het stoppen met roken. De dag is in 1989 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie.





Roken is niet gezond, dat weten we allemaal. Naast de verschillende gevolgen voor je gezondheid is roken ook verslavend en heeft het economische en sociale gevolgen op je leven.


Sigaretten


In 2015 rookten meer dan 1.1 miljard mensen in de wereld. De schade die roken veroorzaakt is zeer groot. Meer dan de helft van de rokers sterft vroegtijdig aan een ziekte die wordt veroorzaakt door roken. In Vlaanderen sterven er jaarlijks gemiddeld 7800 mensen door tabak. Ook passief roken leid tot enorme gezondheidsschade.


Hieronder een lijst van de meest voorkomende ziektes door het gebruik van tabak

  • longziekten: lonkanker en COPD (rokerslong)

  • hart- en vaataandoeningen: bloedklonters, beroertes, hartritmestoornissen,...

  • mondziekten: tandvleesontsteking of mondkanker

  • oogziekten: blindheid, cataract

  • beenderen: breuken komen sneller voor

  • gevolgen voor vruchtbaarheid: hoger kans op miskraam, erectieproblemen,...

  • immuunsysteem: meer kans op ziek te worden

  • slechtere conditie

  • ...


E-sigaretten


Hoewel een e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van

e-sigaretten een aantal chemische ingrediënten die in grote hoeveelheid schadelijk zijn voor de gezondheid. Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat.

De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.


De beste manier om te stoppen

Uit onderzoek blijkt dat vapers meestal ex-rokers zijn die willen stoppen. Of ex-rokers die op die manier nog aan hun dosis nicotine willen geraken. Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een e-sigaret beter helpt om te stoppen met roken dan bijvoorbeeld nicotine-kauwgom of nicotine-pleisters. Het verschil is: ex-rokers blijven langer een e-sigaret gebruiken dan nicotinekauwgom of -pleisters. Wil je de beste garantie op succes? Laat je dan begeleiden door een tabakoloog.


Het is nooit te laat om te stoppen!


Meer informatie:

Tabakstop tel: 0800 111 00




29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page