• Mensterlie Van Laere

Themadag: Wereld Bloeddonordag


Sinds 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag. 14 juni werd gekozen omdat deze dag de verjaardag was van Karl Landsteiner, nobelprijswinnaar en uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem.

Op deze speciale dag wordt er aandacht gevraagd voor het belang van vrijwillig bloed, plasma of bloedplaatjes donderen.


In 2019 kwamen 193.716 donoren samen 397.575 keer doneren. Met deze hulp van de donoren konden meer dan 670.557 bloedproducten toegediend worden aan patiënten of verwerkt worden tot levensreddende medicijnen. Door bloed te doneren kan men werkelijk levens redden.

  • Stap 1 - registratie Je meldt je - met je identiteitskaart - aan bij een afname in jouw buurt of in een donorcentrum.

  • Stap 2 - medische vragenlijst Je vult een vragenlijst in die polst naar jouw gezondheidstoestand, eventuele medische behandelingen en risicosituaties.

  • Stap 3 - medisch onderzoek Je gaat met je ingevulde vragenlijst even langs bij de arts. Hij checkt je bloeddruk, pols en gewicht. Op basis van dit onderzoek en je antwoorden op de vragenlijst beslist hij of je al dan niet mag doneren.

  • Stap 4 - afname En dan is het tijd om effectief bloed, plasma of bloedplaatjes te geven!

  • Stap 5 - even bijdrinken Je krijgt na afname een drankje om je vochtbalans te herstellen. Je rust best nog een kwartiertje voordat je terug naar huis gaat.

JA, IK KOM DONEREN!


Meer informatie:

https://www.rodekruis.be
2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Themadag: Internationale Dag van de Vriendschap

Friendship Day wordt jaarlijks op 30 juli gehouden, dit werd georganiseerd door de Verenigde Naties. De rol van vriendschap speelt een belangrijke rol in het mensenleven maar vriendschap kan ook brugg

Themadag: Wereld Hepatitis Dag

28 juni is het Wereld Hepatitis Dag, deze dag werd georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Op deze dag wordt er stilgestaan bij virale hepatitis en de ziektelast die deze veroorzaakt. Hepa

Wereld Hoofd- en Halskankerdag

Vandaag is het 27 juli, op deze dag staat Wereld hoofd- en halskankerdag in de kijker. Sinds 2014 organiseert de internationale federatie IFHNOS jaarlijks deze dag. Het is de bedoeling om aandacht te