Vandaag is het 26 juni, op deze dag is het ook Internationale anti-drugs dag. Sinds 26 juni 1988 wordt er jaarlijks aandacht besteed aan de problematiek rond drugs en illegale drugshandel.
De VN heeft 26 juni gekozen, omdat tussen 3 en 25 juni 1839 de opiumvernietiging te Humen plaatsvond. De Qing ambtenaar Lin Zexu liet al het opium (drugs) in de omgeving verbranden als protest tegen de steeds groter wordende drugsverslavingsprobleem onder de Chinese bevolking. De opium (afkomstig van Brits-Indië) werd door de Britten naar China geëxporteerd en daar verkocht.
in 2018 hebben ongeveer 269 miljoen mensen drugs gebruikt. Dit is 30 % meer dan in 2009. 35 miljoen mensen dragen dagelijks de lasten van langtermijn drugsgebruik (hersenschade, hartritmestoornissen, acute schade aan andere organen, afbraak spierweefsel, depressie, financiële problemen enz). Cannabis blijft ook de belangrijkste drug die mensen in contact brengt met het strafrechtsysteem, goed voor meer dan de helft van de drugsdelicten, gebaseerd op gegevens uit 69 landen over de periode tussen 2014 en 2018.
Alcohol is ook een drug, het is geclassificeerd als een depressivum van het centrale zenuwstelsel. Doordat het maatschappelijk aanvaard en legaal is staan mensen hier vaak niet bij stil. Het drinken van alcohol vertraagt de hersenfuncties, neurale activiteit en de vitale functies van het lichaam. Net zoals bij illegale drugs kan men ook verslaafd worden aan alcohol en zijn er ernstige lichamelijke gevolgen bij hoog gebruik.
Armoede, beperkt onderwijs en sociale marginalisering blijven belangrijke factoren die het risico op drugsgebruiksstoornissen vergroten, en kwetsbare en gemarginaliseerde groepen kunnen ook belemmeringen ondervinden om behandelingsdiensten te krijgen als gevolg van discriminatie en stigmatisering.
Meer informatie:
Comments