• Jan Hublau

Themadag: Internationale Ouderendag


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 1 oktober, in de resolutie (45/106 van 14-12-1990), uitgeroepen tot 'Internationale Ouderendag' (of International Day of Older Persons).


In de westerse wereld gaat het bij dit feest voornamelijk om de vitaliteit van mensen boven 55 jaar jong ;-)

Dit in tegenstelling met andere culturen, waaronder bv. de oosterse, waar dit soort feesten in het teken staan van respect voor de ouderdom en de gebreken die komen met het ouder worden.

In het teken van de Internationale Ouderendag worden door heel wat organisaties initiatieven naar de doelgroep toe genomen in ons land.


In ons land wordt eveneens de 'Ouderenweek' georganiseerd (in de maand november). En ook al lijkt het alsof we zoveel aandacht besteden aan de ouderen, in de praktijk ligt dat toch ietwat anders.


Daarom wil vzw Zorgmassage in de toekomst graag de kans krijgen om meer initiatieven te ontplooien of ondersteunen om zorgmassages tot bij de ouderen te krijgen (in bv. woonzorgcentra, assistentiewoningen, centra voor kortverblijf, dagverzorgingscentra en revalidatieziekenhuizen).

Want één van de grootste - en vaak onuitgesproken - feiten is dat ouderen veel te weinig aangeraakt en geknuffeld worden. Huidhonger geldt ook ver hen!

De zachte zorgmassages kunnen een mooie aanvulling zijn tot het comfort en de mentale weerbaarheid van ouderen!


UN Secretary-General António Guterres deed o.a. volgende uitspraak:

"De COVID-19-pandemie veroorzaakt onnoemelijk veel angst en leed bij ouderen over de hele wereld. Naast de onmiddellijke gevolgen voor de gezondheid, brengt de pandemie oudere mensen een groter risico op armoede, discriminatie en isolement."

...

Angst en leed bij deze ouderen zou voor een flink deel kunnen gereduceerd worden met zorgmassages...

Spread the news!


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven