Workshops

Leer de basistechnieken van de zorgmassage

Workshop%2520present%2520A'pen%252007_ed

​Wil je de basis van de zorgmassage leren? In onze korte workshops leer je hoe je een hand-, voet- of stoelmassage geeft.

 

Onze workshops zijn op maat ontwikkeld voor vier groepen: mantelzorgers, vrijwilligers, professionele zorgverleners en binnen bedrijven.

Praktische Info Workshops

Voor wie?

vzw Zorgmassage ontwikkelde workshops voor 4 doelgroepen:

Mantelzorgers
Professionele
zorgverleners
Vrijwilligers
Bedrijven &
organisaties
Mantelzorgers workshop
1/4

Mantelzorgers

 

Mantelzorgers voelen zich vaak machteloos en hebben last van stressklachten bij de zorg voor hun naaste. Door zorgmassages kunnen ze zelf het leed verlichten van hun partner, familielid of vriend. Zorgmassage geeft hen iets concreet in handen waardoor ze bijvoorbeeld de angst kunnen verminderen bij een controleafspraak of chemobehandeling en waardoor ze rust kunnen brengen bij zowel de naaste als zichzelf. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis of zorghuis is zorgmassage een fijne manier om samen tijd door te brengen. Zorgmassage zorgt voor qualitytime en heeft een positief effect op de relatie tussen zorgvrager en mantelzorger.​

 
Vrijwilligers workshop
1/1

Vrijwilligers

 

Er zijn meer dan 30.000 vrijwilligers actief in de gezondheidszorg. Deze mensen zetten zich graag in voor hun zieke medemens. Zorgmassage is een fijne methodiek waardoor zorgvragers even al hun zorgen kunnen vergeten. Onze vrijwilligers in de ziekenhuizen ervaren een groot gevoel van dankbaarheid, wat hun engagement versterkt. Vrijwilligers kunnen zowel aansluiten bij de workshops voor mantelzorgers als voor professionele zorgverleners. Op korte tijd kunnen ze leren om eenvoudige zorgmassages te geven aan een persoon in bed of in een zetel.

 
Zorgprofessionelen workshops
1/1

Professionele zorgverleners

 

Dankzij onze workshops kunnen professionele zorgverleners korte zorgmassages leren geven in de thuis- of ziekenhuisomgeving van hun patiënten. Ook de langdurige opleiding tot professioneel zorgmasseur (120 lesuren) via de centra voor volwassenen onderwijs trekt veel zorgkundigen, verpleegkundigen, ergotherapeuten, bejaardenanimatoren en ander gezondheidswerkers aan.

 
Bedrijven & organisaties workshop
1/1

Bedrijven & organisaties

 

Stressgerelateerde aandoeningen zijn een groot probleem binnen de werking van bedrijven en organisaties. Voor veel HR-verantwoordelijken, personeelschefs en managementteams is welzijn op het werk een top item waarvoor middelen ingezet worden. Binnen het kader van 'preventie' en 'welzijn' kan een workshop zorgmassage een oplossing bieden om stress binnen het werk aan te pakken. Het kan ook gezien worden als een teambuilding activiteit die werknemers dichter bij elkaar brengen, niet alleen mentaal maar ook fysisch. Wanneer werknemers elkaar d.m.v. handmassages kunnen helpen zetten we een stap richting kwaliteitsvol leven.

 

Inhoud

Workshop - handleiding - Frontpage.png

vzw Zorgmassage ontwikkelde 3 verschillende workshops op basis van 3 verschillende zorgmassages:

•  handmassage

•  voetmassage

•  stoelmassage

In al onze workshops wordt de basis van een zorgmassage aangeleerd. Tijdens de workshop wordt eerst stilgestaan bij een aantal voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen, waaronder het respecteren van de hygiënevoorschriften. De cursisten krijgen ook uitleg over mogelijke contra-indicaties zoals huidaandoeningen. Daarna kunnen de cursisten actief aan de slag door zelf de massages aan te leren. Hierbij gebruiken we eenvoudige technieken die gemakkelijk kunnen worden aangeleerd. Bij de workshop voor mantelzorgers masseren de mantelzorgers elkaar of kunnen ze de zorgvrager eventueel meebrengen om model te liggen (niet verplicht). Bij mensen uit de zorgsector wordt de groep in twee gesplitst waarbij de ene groep masseert en de andere groep ‘model’ ligt en omgekeerd. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe een zorgmassage aanvoelt.

We zorgen voor een mooi en bruikbaar aanbod aan educatief materiaal. Er is een syllabus met uitgebreide beschrijvingen van de voorzorgsmaatregelen en technieken. De mooie illustraties geven een beeld hoe de technieken moeten worden uitgevoerd. Daarnaast krijgen de cursisten ook een online instructiefilm aangeboden zodat ze de leerstof thuis kunnen herhalen. Zo verzekeren we een correcte toepassingen van onze zorgmassages. De deelnemers krijgen een deelnamecertificaat na het volgen van de workshop.

Collage handleiding CLEAR.png

Workshop organiseren?

Agenda

Wil je een zorgmassage workshop organiseren in jouw ziekenhuis, school, vereniging of zorghuis?

Neem contact op met Jan Hublau, coördinator van VZW Zorgmassage via mail of telefoon:

Workshop volgen?

In heel Vlaanderen worden zorgmassage workshops georganiseerd. Vind de volgende workshop in jouw buurt in onze agenda.

Rechts in de agenda scrollen om alle data te zien...

Overige opleidingen

Wil je nog een stap verder gaan en professioneel zorgmasseur worden?

Dat kan!

Meer informatie kan je vinden via deze link...