Zorgmassage vzw

Damaststraat 106 • 9030 Mariakerke

 Vlaanderen

info@zorgmassage.net

+32 (0) 470 10 27 72

Met medewerking en steun van
Logo - Kom op tegen kanker.png
logo belgische-massage-federatie.jpg
think pink logo.png
logo - pcvo groeipunt (ninove, oudenaard
logo cvo encora.png
logo cvo focus CLEAR.png

Samen verbeteren we de levenskwaliteit

van mensen met kanker of een andere ziekte

© 2019 vzw Zorgmassage  |  Disclaimer  |   Privacy Policy

Workshops

Leer de basistechnieken van de zorgmassage

​Wil je de basis van de zorgmassage leren? In onze korte workshops leer je hoe je een hand-, voet- of stoelmassage geeft.

 

Onze workshops zijn op maat ontwikkeld voor drie groepen zorgverleners: mantelzorgers, vrijwilligers en professioneel zorgverleners.

Praktische Info Workshops

Voor wie?

vzw Zorgmassage ontwikkelde workshops voor 3 doelgroepen:

Mantelzorgers

Mantelzorgers voelen zich vaak machteloos en hebben last van stressklachten bij de zorg voor hun naaste. Door zorgmassages kunnen ze zelf het leed verlichten van hun partner, familielid of vriend. Zorgmassage geeft hen iets concreet in handen waardoor ze bijvoorbeeld de angst kunnen verminderen bij een controleafspraak of chemobehandeling en waardoor ze rust kunnen brengen bij zowel de naaste als zichzelf. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis of zorghuis is zorgmassage een fijne manier om samen tijd door te brengen. Zorgmassage zorgt voor qualitytime en heeft een positief effect op de relatie tussen zorgvrager en mantelzorger.

Vrijwilligers

Er zijn meer dan 30.000 vrijwilligers actief in de gezondheidszorg. Deze mensen zetten zich graag in voor hun zieke medemens. Zorgmassage is een fijne methodiek waardoor zorgvragers even al hun zorgen kunnen vergeten. Onze vrijwilligers in de ziekenhuizen ervaren een groot gevoel van dankbaarheid, wat hun engagement versterkt. Vrijwilligers kunnen zowel aansluiten bij de workshops voor mantelzorgers als voor professionele zorgverleners. Op korte tijd kunnen ze leren om eenvoudige zorgmassages te geven aan een persoon in bed of in een zetel.

Professionele zorgverleners

Dankzij onze workshops kunnen professionele zorgverleners korte zorgmassages leren geven in de thuis- of ziekenhuisomgeving van hun patiënten. Ook onze langdurige opleiding (120 lesuren) tot professioneel zorgmasseur trekt veel zorgkundigen, verpleegkundigen, ergotherapeuten, bejaardenanimatoren en andere gezondheidswerkers aan.

Inhoud

vzw Zorgmassage ontwikkelde 3 verschillende workshops op basis van 3 verschillende zorgmassages:

•  handmassage

•  voetmassage

•  stoelmassage

In al onze workshops wordt de basis van een zorgmassage aangeleerd. Tijdens de workshop wordt eerst stilgestaan bij een aantal voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen, waaronder het respecteren van de hygiënevoorschriften. De cursisten krijgen ook uitleg over mogelijke contra-indicaties zoals huidaandoeningen. Daarna kunnen de cursisten actief aan de slag door zelf de massages aan te leren. Hierbij gebruiken we eenvoudige technieken die gemakkelijk kunnen worden aangeleerd. Bij de workshop voor mantelzorgers masseren de mantelzorgers elkaar of kunnen ze de zorgvrager eventueel meebrengen om model te liggen (niet verplicht). Bij mensen uit de zorgsector wordt de groep in twee gesplitst waarbij de ene groep masseert en de andere groep ‘model’ ligt en omgekeerd. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe een zorgmassage aanvoelt.

We zorgen voor een mooi en bruikbaar aanbod aan educatief materiaal. Er is een syllabus met uitgebreide beschrijvingen van de voorzorgsmaatregelen en technieken. De mooie illustraties geven een beeld hoe de technieken moeten worden uitgevoerd. Daarnaast krijgen de cursisten ook een online instructiefilm aangeboden zodat ze de leerstof thuis kunnen herhalen. Zo verzekeren we een correcte toepassingen van onze zorgmassages. De deelnemers krijgen een deelnamecertificaat na het volgen van de workshop.

Workshop volgen?

In heel Vlaanderen worden zorgmassage workshops georganiseerd. Vind de volgende workshop in jouw buurt in onze agenda.

Workshop organiseren?

Wil je een zorgmassage workshop organiseren in jouw ziekenhuis, school, vereniging of zorghuis?

Neem contact op met Eva Boel, coördinator van VZW Zorgmassage via mail of telefoon:

Onze overige opleidingen

Om erkend zorgmasseur te worden is er de professionele opleiding ‘Zorgmasseur’ bij Centra voor Volwassenenonderwijs in Lokeren, Ninove, Oudenaarde en Antwerpen. Deze opleiding duurt 120 uur en is erkend door de Belgische Massagefederatie.

Word erkend zorgmasseur

​Voor mensen die de opleiding tot zorgmasseur hebben gevolgd en zich verder willen verdiepen is er de vervolgopleiding Aromazorg. Deze opleiding duurt 120 / 160 uur en wordt georganiseerd bij Centra voor Volwassenenonderwijs in Ninove en Lokeren.

Vervolgopleiding Aromazorg