top of page
  • Foto van schrijverMensterlie Van Laere

Themadag: Internationale dag van de handhygiëne5 mei is de Internationale Dag van de Handhygiëne. Op regelmatige basis de handen wassen is erg belangrijk. Doorheen de dag kom je met meer bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking dan gedacht. De handen wassen na het aanraken van rauw vlees of gevogelte, na een toiletbezoek, voor het eten, enz zorgt ervoor dat de bacteriën niet over gezet kunnen worden op andere mensen, gsm, koelkastdeur, en andere voorwerpen.


Dit jaar werd de 'Nationale Belgische campagne ter bevordering van de handhygiëne' voor de 9de keer georganiseerd door Sciensano, BABCOC en de FOD Volksgezondheid. Ze richt zich tot gezondheidswerkers, patiënten en ziekenhuisdirecties, met een specifieke klemtoon voor iedere doelgroep. Met deze Campagnes hopen de organisaties om mensen bewust te maken en de handen nog vaker te laten wassen.


Tijdens het geven van een zorgmassage is een goede handhygiëne een absolute noodzaak. De zorgmasseur heeft intens contact met de zorgvrager. Hij of zij kan infecties veroorzaken door dit niet te respecteren. Zorgvragers hebben vaak een minder goed werkend immuunsysteem, dus handhygiëne is geen overbodige luxe!

Indien de zorgmasseur een wondje aan de hand heeft, masseert die het best niet.


Door Covid-19 wordt handhygiëne nog sterker in belangstelling gesteld. Hieronder een instructie om je handen goed te wassen.

  1. Steek je handen onder stromend water.

  2. Gebruik vloeibare zeep.

  3. Wrijf de zeep over de hele hand (palm van de ene hand over de andere, tussen de nagels, duim in de palm draaien).

  4. Spoel je handen goed af.

  5. Droog je handen af (bij voorkeur aan een papieren wegwerphanddoek).

Geef goede gewoontes door, niet het virus!


Meer informatie?

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page