Zorgmassage vzw

Damaststraat 106 • 9030 Mariakerke

 Vlaanderen

info@zorgmassage.net

+32 (0) 470 10 27 72

Met medewerking en steun van
Logo - Kom op tegen kanker.png
logo belgische-massage-federatie.jpg
think pink logo.png
logo - pcvo groeipunt (ninove, oudenaard
logo cvo encora.png
logo cvo focus CLEAR.png

Samen verbeteren we de levenskwaliteit

van mensen met kanker of een andere ziekte

© 2019 vzw Zorgmassage  |  Disclaimer  |   Privacy Policy

Opleiding tot Zorgmasseur

Volg de volledige specialisatie opleiding (120 u ) tot ‘Zorgmasseur bij Kanker’. Je krijgt bij het afstuderen zowel het certificaat van zorgmasseur als het certificaat masseur van de Vlaamse overheid. Met dit certificaat kun je aan de slag als vrijwilliger of professioneel masseur op de private markt. Er zijn ook veel afgestudeerde zorgverleners die daarna zorgmassages integreren in hun job als zorgkundige, verpleegkundige, ergotherapeut, animator,.. Ook mantelzorgers zijn welkom in de les.

Praktische Info Opleiding

Inhoud

Je leert vele zachte massagetechnieken aan die veilig zijn voor kankerpatiënten. Aan de hand van onze vragenlijst leer je mogelijke contra-indicaties opsporen en aanpassingen voorstellen. Je krijgt praktische richtlijnen die van toepassing zijn bij alle mensen met een ernstige ziekte.

 

Een ervaren massagedocent en gastspreker dompelen je onder in de leefwereld van kankerpatiënten. We gaan dieper in op de ziekte: behandelingen, bijwerkingen, enz.  Aan de hand van casussen leer je een zorgmassage op maat geven. We staan eveneens stil bij communicatie met kankerpatiënten en zelfzorg voor de masseur. 

De cursus bestaat uit 40 uur theorie en 80 uur praktijk die samen één geheel vormen.

Theorie

 

 1. Inleiding massage (Historiek, Doelstellingen, Effecten, Contra indicaties)

 2. Anatomie  (Bloedstelsel, Lymfestelsel met aandacht voor het risico op lymfeoedeem, Huidanomalieën, Spieren en skelet)

 3. Kanker (Ontstaan, Behandelingen, Bijwerkingen, Emoties…)

 4. De massagepraktijk (Ergonomie, Materiaal, Hygiëne, Gebruik handschoenen)

 5. Massageproducten

 6. Massagerichtlijnen (Druk, Positionering, Tempo,…)

 7. Het behandelplan

 8. Communicatie in de oncologie en deontologie

 9. Zelfzorg voor de masseur

Praktijk

De praktijk omvat het aanleren van een veilige en aangepaste massage om toe te passen op kankerpatiënten of mensen met een zorgprofiel. De masseur heeft na de opleiding een uitgebreid repertoire aan massagetechnieken om een volledige lichaamsmassage te geven. Door het afnemen van een vragenlijst leer je verschillende aanpassingen die je kunt maken. Hieronder vind je een lijst van aangeleerde technieken:

 1. Holdings

 2. Vlindermassage

 3. Holistische zorgmassage 

 4. Holistische stoelmassage 

 5. Leren positioneren van de cliënt

 6. Zijdelingse rugmassage 

Kostprijs 

De kostprijs voor de opleiding bedraagt 180 euro. Vrijstelling of vermindering op basis van een sociaal statuut is mogelijk (bv ziekte, werkloosheid,...). Er is een beperkte vergoeding voor de gastdocent (15 euro per persoon). Toegang tot de instructiefilmpjes kost 45 euro (niet verplicht). 

Certificaat​

Je krijgt bij het afstuderen zowel het certificaat van zorgmasseur als het certificaat masseur van de Vlaamse overheid. Beide certificaten zijn erkend bij de Belgische Massagefederatie. Daarna kun je aan de slag als vrijwilliger of professioneel masseur op de private markt. Er zijn ook vele zorgverleners in de studentengroep die daarna zorgmassages integreren in hun job als zorgkundige, verpleegkundige, ergotherapeut, animator,.. Ook mantelzorgers zijn welkom in de les.

Voorkennis en vrijstellingen

Er is geen voorkennis vereist. Iedereen is welkom, ook mantelzorgers en mensen met kanker. 

Data en locaties

De professionele opleiding tot zorgmasseur wordt aangeboden in centra voor volwassenonderwijs op verschillende locaties in Vlaanderen. De opleiding bestaat uit 120 lesuren, gespreid over 5 of 10 maanden. De lessen gaan niet door tijdens de schoolvakanties. Voor de precieze data van de opleidingen verwijzen we je graag door naar de website van het betreffende CVO.

Momenteel kun je de opleiding op de volgende locaties volgen:

PCVO Groeipunt

te Ninove

Start opleiding: September 2019

Opleidingsdag:

- dinsdagen: 9u30-16u30

- dinsdagen: 18u25-22u00

PCVO Groeipunt

te Oudenaarde

Start opleiding: September 2019

Opleidingsdag:

- maandagen: 18.25-22.00

CVO Focus te Lokeren

Start opleiding: September 2019

Opleidingsdag:

- woensdagen 18u15-21u45

- vrijdagen 13u00-16u30

CVO Encora

te Antwerpen

Start opleiding: September 2019

Opleidingsdag:

- dinsdagen: 18.30-22.10

- donderdagen: 9.00-12.00 en 13.00-16.00

Infomomenten Opleidingen

Contact

Voor vragen over de opleidingen kun je terecht bij An Commere:

an.commere@gmail.com

Voor Antwerpen is de contactpersoon sabrina.suykens@so.antwerpen.be

Vervolgopleiding

Aromazorg is een vervolgopleiding voor mensen die de cursus zorgmassage hebben gevolgd of een certificaat voetverzorging hebben. In de opleiding leer je met natuurlijke producten werken die verrijkt worden met essentiële oliën. Je leert recepten maken die kunnen helpen bij gezondheidsklachten. Bovendien leer je een aantal aangename massagetechnieken vanuit een holistische invalshoek en is er een bijkomende module over aromazorg bij kankerpatiënten.

 

  
Meer informatie kun je opvragen bij an.commere@gmail.com. Zij houdt je op de hoogte van de inschrijvingen, de lesinhoud en de kostprijs van de opleiding (1,5 euro per lesuur + materiaal). 

Deze opleiding wordt zowel overdag als ’s avonds georganiseerd in

•      PCVO Groeipunt te Ninove (120 uur, docent An Commere)

•      CVO Leerstad te Lokeren (160 uur, docent Pascalle Troch)

 

Start nieuwe opleiding: september 2019

Docenten

an commere.jpg

An is verantwoordelijk voor de opleidingen. Samen met Eva Boel ontwikkelde ze het handboek/cursus 'Zorgmassage bij Kanker'. Van opleiding is ze laborante en masseur, een bezige bij die heel wat...

Verantwoordelijke opleidingen Zorgmassage & Aromazorg, Docent

AN COMMERE

heidi huys.jpg

Heidi maakt sinds 2017 deel uit van het docententeam. Ze geeft zorgmassage opleidingen in PCVO Groeipunt te Oudenaarde. Heidi heeft heel wat ervaring in het onderwijs...

Docent zorgmassage (professionele opleiding)

HEIDI HUYS

Start nieuwe opleidingen

vanaf september 2019!

• CVO Leerstad te Lokeren

• PCVO Groeipunt te Ninove

• PCVO Groeipunt te Oudenaarde

• CVO Encora te Antwerpen

 

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen rond de opleiding zorgmasseur. Vind je niet de informatie die je zoekt? Stuur een mail naar an.commere@gmail.com en ze helpt je graag verder

​​​

Wat houden de examens precies in?​

Er zijn twee examens: één voor het certificaat van masseur waarbij je basiscompetenties worden getest en één voor het certificaat van zorgmasseur waarbij deze specialisatiekennis wordt getoetst. 

We hechten vooral belang aan het verwerven van inzicht in de materie en een juiste toepassing ervan. Zo krijg je verschillende casussen waar je een correcte behandeling moet voorstellen. Je moet eveneens tijd voorzien voor zelfstudie met als doel om inzicht te verwerven.

 

Twee keer worden de massagetechnieken toegepast op kankerpatiënten in de school. Je leert eerst een vragenlijst af te nemen om een goed massageplan op te stellen. Nadien worden deze klassikaal besproken. Deze oefeningen staan op punten. Er wordt eerst uitgebreid geoefend op de mede cursisten zodat je zeker goed bent voorbereid. Ook het thuis oefenen van de aangeleerde massagetechnieken is sterk aan te raden.

 

Hoe lang duurt de cursus?

De opleiding duurt 120 lesuren (1 lesuur duurt 50 minuten). Bij een middag of avondopleiding heb je ongeveer 30 weken les. De dagopleiding duurt ongeveer 5 maanden. De lessen gaan niet door in de schoolvakanties. Kijk op de opleidingskalender van de specifieke CVO’s voor de concrete lesdata.

Is het nodig om een vooropleiding te volgen of kennis te hebben van massagetechnieken?

Er is geen vooropleiding vereist. Stap voor stap leer je deskundig en professioneel masseren. Je leert de basiscompetenties van masseur waardoor je ook hiervan een officieel certificaat ontvangt.  

Zijn het alleen jonge mensen die de cursus volgen?

 

Nee, zeker niet. Iedereen, die gemotiveerd is om mensen met een zorgprofiel te masseren en comfort te geven, komt in aanmerking om de cursus te volgen. De klassen zijn altijd een mix van zowel jonge als oudere studenten.

 

Zijn mannen toegelaten in de opleiding?

 

Jazeker, mannen zijn in de meeste groepen wel in de minderheid, maar ze zijn van harte welkom in onze opleiding.  

 

Wat als ik denk dat ik te gevoelig ben om deze cursus te volgen?

Vele cursisten hebben schrik dat ze te gevoelig zijn om kankerpatiënten te masseren. Ze zijn bang dat ze de problemen waarmee ze worden geconfronteerd meenemen naar huis. In onze opleiding staan we stil hoe je deze gevoelens beter kunt hanteren. We spenderen een volledige les aan zelfzorgtechnieken voor de masseur.   

 

Is de cursus interessant voor mensen die werkzaam zijn in de zorgsector?

Jazeker. In de meeste klasgroepen zijn er enkele cursisten ingeschreven die werken als verzorgende, verpleegkundige, ergotherapeut of als kinesist. Voor hen is het een verrijking op hun beroepspraktijk en vaak integreren ze deze nieuwe kennis en vaardigheden in hun job.  

Zijn mantelzorgers welkom in de cursus?

 

Ja, ze leren vele technieken voor een volledige lichaamsmassage die ze kunnen toepassen op hun partner, familielid of vriend (in). Er is geen voorkennis vereist.

 

Waarom is deze opleiding veel goedkoper dan andere opleidingen massage bij kanker?

De opleiding wordt gesubsidieerd door het Vlaamse Ministerie van Onderwijs. In de (provinciale) centra voor volwassenonderwijs (CVO's) liggen de opleidingstarieven vast. Op basis van je sociaal statuut kun je een bijkomend kortingstarief verkrijgen. Sommige scholen vragen wel een extra bijdrage voor materiaal, gastdocent en cursus. Dit wordt duidelijk vermeld voor je inschrijft.

Moet ik thuis een massagebank hebben om te oefenen?

Dit wordt sterk aangeraden. Indien het niet mogelijk is, kun je misschien afspreken met een andere student om bij hem/haar thuis te oefenen. Een massagebank hoeft niet duur te zijn. Er zijn goedkope modellen (tussen de 100 à 200 euro) die zeker volstaan voor een beginnende masseur.  

Kan je je achteraf bijscholen?

Er is een specialisatiecursus aromazorg waarbij er een module aromazorg bij kanker is in verwerkt. Je leert ook andere massagetechnieken aan dan tijdens de zorgmassagecursus. Er zijn lessen aromazorg in Ninove (docent An Commere) en Lokeren (docent Pascalle Troch)

Onze overige opleidingen

Wil je de basis van de zorgmassage leren? Volg dan een korte workshop. In deze workshops leer je hoe je een hand-, voet- of stoelmassage geeft. Wij bieden workshops voor verschillende doelgroepen: mantelzorgers, vrijwilligers en professioneel zorgverleners.

Leer de basistechnieken

​Voor mensen die de opleiding tot zorgmasseur hebben gevolgd en zich verder willen verdiepen is er de vervolgopleiding Aromazorg. Deze opleiding duurt 120 / 160 uur en wordt georganiseerd bij Centra voor Volwassenenonderwijs in Ninove en Lokeren.

Vervolgopleiding Aromazorg