• Jan Hublau

Vrijwilliger in de kijker • maart 2018 • Martine De Maertelaere

Bijgewerkt op: 21 jan. 2019

De vrijwilliger die we deze maand graag in de kijker willen zetten is Martine De Maertelaere.


Zij werkt sinds september 2016 met veel enthousiasme als zorgmasseur in AZ Maria Middelares in Gent. Martine studeerde af in 2015 in Zele, uit onze eerste groep studenten.

Als jong gepensioneerde wilde ze graag iets doen voor de zwakkere, zieke medemens. Anderzijds masseerde ze altijd al graag en door als vrijwillige zorgmasseur te werken koppelt ze zo het nuttige aan het aangename.

Ze koos daarnaast ook specifiek voor de zorgmassage omdat ze veel voeling heeft met onco-patiënten vanuit haar professionele achtergrond: Martine werkte 10 jaar op palliatieve zorgen. Ook in haar persoonlijke omgeving werd ze al geconfronteerd met de ziekte en heeft ze van nabij twee mensen proberen bij te staan in hun ziekteproces.


Martine haalt als vrijwilliger de meeste voldoening uit het contact met de patiënten: “Dit contact in al zijn facetten maakt mij dankbaar en geeft me zelfs innerlijke rust. Dit proces is voor mij een wisselwerking tussen geven en krijgen. Ik kan geen uniek moment bedenken dat er bovenuit springt. Telkens opnieuw mensen zien genieten en verwonderd zijn dat een zorgmassage zo'n deugd kan doen en zoveel ontspanning kan brengen is kostbaar en daar kan ik alleen maar dankbaar om zijn!”


Op de vraag of er ook soms minder fijne momenten zijn kan Martine eigenlijk niets bedenken. “Hoewel de werkomstandigheden in een ziekenhuis niet altijd even gemakkelijk zijn en het materiaal dikwijls beperkter is, tracht ik inventief te zijn en goed zorg te dragen voor mezelf. Elke persoon is anders en ondergaat de massage anders. Velen hebben ook nood aan communicatie en dan verloopt de sessie soms wel eens anders dan hoe we het geleerd hebben!”


Tenslotte: welke raad zou zij geven aan nieuwe kandidaat-vrijwilligers? ‘Doen… gewoon doen!!!! Iets voor niets kunnen geven geeft zoveel voldoening en rust…’
22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven