• Jan Hublau

Vrijwilliger in de kijker • Februari • Matti Rauwoens

“Vrijwilligerswerk is inspirerend, versterkt je als mens en je draagt bij tot een warme samenleving. Je kan veel betekenen voor mensen die een moeilijke periode doormaken en dat geeft je heel veel voldoening.”


Deze mooie woorden komen recht uit het hart van Matti Rauwoens. Zij werkt bijna een jaar als vrijwillige zorgmasseur in het dienstencentrum ‘De Welle’ in Zele. De zorgmassages zijn daar in april 2018 opgestart in samenwerking met het AZ Sint-Blasius in Dendermonde. Daarnaast heeft Matti plannen om Isabelle Van den Abbeele (vrijwillige zorgmasseur in AZ St-Blasius) in de reeds bestaande vrijwilligerswerking in het ziekenhuis te gaan versterken binnenkort.


Matti schreef zich in voor de opleiding tot zorgmasseur nadat bij haar zus een agressieve tumor geconstateerd werd: “Ik weet hoe verschrikkelijk het voor haar was. Onze steun betekende veel voor haar, maar voor mij was dit niet voldoende. Toen ik vernam dat er een opleiding bestond om zorgmasseur te worden heb ik me dadelijk ingeschreven. Intussen heb ik ervaren dat de fysieke aanraking bij sommige mensen een eerste aanzet kan zijn om weer contact met zichzelf te gaan voelen. Een liefdevolle en steunende aanraking is daarom voor mensen geconfronteerd met kanker, heel belangrijk.


Matti haalt het meeste voldoening uit haar vrijwilligerswerk als ze mensen ziet genieten van een massage en ze kan niets bedenken dat ze als minder aangenaam ervaart. “Zorgmassages geven is zo hartverwarmend en voor mij is dat gevoel een meer dan voldoende beloning om hier tijd voor vrij te maken. Ik heb niet écht 1 kostbare ervaring of herinnering die erboven uit springt, iedere massage is weer anders. Maar ik geef ze altijd met heel veel liefde en de dankbaarheid die je dan terug krijgt is onbeschrijflijk.”


Wat ze als tip meegeeft aan nieuwe kandidaat-vrijwilligers? “In het begin start je met veel onzekerheid maar tijd brengt raad en oefening baart kunst. Het is écht de moeite waard om de uitdaging aan te gaan!”
72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven