• Mensterlie Van Laere

Themadag: Wereld Eierstokkanker dagVandaag op 8 mei, is het Wereld Eierstokkanker Dag of World Ovarian Cancer Day (WOCD). Op deze dag wordt er wat extra aandacht gevraagd voor personen die leven met deze vorm van kanker.Ovariumcarcinoom of Eierstokkanker is een overkoepelende term voor een groot aantal verschillende soorten kanker op de eierstokken. De ziekte vormt tumoren rond en op de eierstok(ken). In verdere stadia is uitzaaiing naar de buikholte een groot risico. De kanker kan zich ook verspreiden naar de lymfeklieren en soms de longen en andere organen.

Het screenen van eierstokkanker is niet eenvoudig. De symptomen worden vaak verward met minder ernstige ziektes. Dit zorgt ervoor dat personen de diagnose vaak krijgen als de kanker zich al heeft verspreidt.


Elk jaar zijn er ongeveer 870 personen in België die gediagnosticeerd worden met Eierstokkanker. Het komt voornamelijk voor bij personen ouder dan 55 jaar, maar eigenlijk kan het op elke leeftijd opduiken. De kiemceltumor (een vorm van eierstokkanker) treedt doorgaans op bij jongere vrouwen. De meest voorkomende vorm van eierstokkanker is epitheliale eierstoktumor (meer dan 90 % van de kwaadaardige eierstoktumoren).

Een Zorgmassage kan helend werken bij kankerpatiënten. In tegenstelling tot andere massagetechnieken wordt geen druk uitgeoefend. De bewegingen zijn zacht, traag en repetitief. Een geschikte massage voor kankerpatiënten waarvan de huid vaak heel gevoelig is.


Gedetailleerde informatie over eierstokkanker:

https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/eierstokkanker

https://worldovariancancercoalition.org/world-ovarian-cancer-day/what-is-wocd/ (Engels)

https://www.zorgmassage.be

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven