• Jan Hublau

Themadag: Internationale Fibromyalgiedag


Morgen, 12 mei, is het Internationale Fibromyalgiedag. We besteden hier vandaag reeds aandacht aan omdat het morgen ook Internationale dag van de Verpleging is. De verpleging zal morgen ongetwijfeld veel aandacht krijgen door de huidige Corona/Covid-19 crisis.

Dus willen we vandaag een lans breken voor alle mensen die dagelijks de pijn en vermoeidheid die Fibromyalgie veroorzaakt moeten doorstaan.


Zorgmassage kan de Fibromyalgie patiënt helpen. Er zijn in het verleden al goede resultaten geboekt waarbij de pijn verminderd werd.Wat is Fybromyalgie?

Fybromyalgie (FM) of Fybromyalgie Syndroom (FMS) wordt ook wel eens weke-delen reuma genoemd. Het is een chronische ziekte die gepaard gaat met (extreme) spierpijn en vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk vrouwen last hebben van FM (80%) en het vaak voorkomt tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar.


Het aantal FM patiënten groeit, maar toch wordt het niet steeds serieus genomen. Er is vaak onbegrip in privé situaties, op het werk en zelfs bij artsen en verpleegkundigen.


Wat is de oorzaak?

Over de oorzaak van fibromyalgie is maar weinig bekend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt. De aandoening zou ook niet erfelijk zijn. Er worden heel verschillende mogelijke oorzaken de wereld in gestuurd zowel door amateur-geneeskundigen als professionals. In het beste geval kom je bij een goed arts/specialist terecht die jouw klachten serieus neemt.


De symptomen...

De symptomen bij fibromyalgie zijn erg uiteenlopend en de lijst is lang.

Als mogelijke symptomen worden volgende aangegeven: spierpijn over het hele lichaam - (Extreme) Vermoeidheid - Ochtendstijfheid - Slechte nachtrust - PDS, d.i. Prikkelbaar Darm Syndroom - Hoofdpijn (migraine) - Stemmingswisselingen - Krachtverlies - Weergevoeligheid (koude is slecht) - Verzuurd lichaam - Hyper-mobiel - Snel uitgeput - Verminderd immuunsysteem - Droge mond - Tenderpoints - ...


Op zowel lichamelijk als psychisch vlak kunnen er verschillende klachten optreden. Echter zijn de symptomen bij fibromyalgie bij bijna iedere fibro-patiënt verschillend en heeft niet iedereen last van alle symptomen.

Wat wel centraal staat is de pijn en vermoeidheid, dit komt bij iedereen met fibromyalgie voor en staat ook vaak op de voorgrond. Opvallend is ook dat bijna iedereen met deze chronische ziekte dezelfde karaktereigenschappen heeft.


Diagnose fibromyalgie

Om fibromyalgie te bepalen wordt gebruik gemaakt van een 'uitsluitingsdiagnose'. Eerst worden alle mogelijke andere oorzaken uitgesloten voor je officieel de diagnose van FMS krijgt. Hierdoor kan dit proces héél lang duren... soms jaren, alvorens je weet dat je Fibromyalgie hebt.


Fibromyalgie vereniging

In Vlaanderen kan je terecht bij de VLFP, de Vlaamse Liga voor Fibromyalgie Patiënten.

Via hen kan je niet alleen terecht over de laatste informatie rond de ziekte, tips & tricks maar ook bij je zoektocht naar een lotgenotengroep. Je kan lid worden van de vereniging, dan krijg je ook een magazine in de bus.

Website: https://www.fibromyalgie.be/

Email: secretariaat@vlfp.beVideo over fibromyalgie147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven