• Mensterlie Van Laere

Themadag: Internationale Fibromyalgie dag

Vandaag is het 12 mei, op deze dag is het Internationale Fibromyalgie Dag. We staan vandaag extra stil bij de mensen die dagelijks de pijn en vermoeidheid die Fibromyalgie veroorzaakt moeten doorstaan.Fybromyalgie (FM) of Fybromyalgie Syndroom (FMS) wordt ook wel eens weke-delen reuma genoemd. Het is een chronische ziekte die gepaard gaat met (extreme) spierpijn en vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk vrouwen last hebben van FM (80%) en het vaak voorkomt tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar.


Over de oorzaak van fibromyalgie is maar weinig bekend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt. De aandoening zou ook niet erfelijk zijn. Er worden heel verschillende mogelijke oorzaken de wereld in gestuurd zowel door amateur-geneeskundigen als professionals. In het beste geval kom je bij een goed arts/specialist terecht die jouw klachten serieus neemt. Het aantal FM patiënten groeit, maar toch wordt het niet steeds serieus genomen. Er is vaak onbegrip in privé situaties, op het werk en zelfs bij artsen en verpleegkundigen.


Bij Fibromyalgie krijg je last van verschillende klachten tegelijkertijd. Niet alleen pijn en stijfheid, maar ook slaapstoornissen, hoofdpijn of darmproblemen kunnen klachten zijn.

Bij iedere persoon met Fibromyalgie kunnen de klachten zeer verschillend zijn. Wat wel heel typerend is zijn de pijnlijke plekken die tenderpoints worden genoemd.


Zorgmassage kan de Fibromyalgie patiënt helpen. Er zijn in het verleden al goede resultaten geboekt waarbij de pijn verminderd werd.


Meer informatie:

https://fibromyalgie.be/


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven