• Mensterlie Van Laere

Themadag: Internationale dag van de ziekte van Crohn


Vandaag is het World IBD Day (Inflammatory Bowel Disease) of Internationale Dag van de ziekte van Crohn. Op deze dag wordt er meer aandacht gevraagd voor mensen die leven met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wereldwijd is paars het kleur van IBD, dus het is mogelijk dat je op deze dag gebouwen in een paarse gloed zal zien.De ziekte van Crohn is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel, waarbij het hele of delen van het spijsverteringsstelsel ontstoken kan zijn. De symtomen van de ziekte zijn meestal goed te behandelen maar genezing is nog niet mogelijk.


IBD heeft een grote impact op het dagelijkse leven. Sporten, studeren, drukke job enz zijn niet vanzelfsprekend. De ziekte kent vaak een wisselend verloop, periodes met weinig of veel klachten wisselen elkaar af. Symptomen zoals: diarree, buikpijn en gewichtsverlies zijn de meest voorkomende. Andere symptomen zoals; koorts, braken, misselijkheid en bloedverlies komen in mindere mate voor.


De precieze oorzaak van IBD is niet gekend. Enkele combinaties van factoren (genetische aanleg, omgevingsfactoren zoals een Westers dieet, samenstelling van de bacteriën in de darm en een ontregelde immunologische reactie van de darmwand) spelen een rol in het ontstaan van de ziekte.


Meer informatie:

https://wijhebbencrohn.be/

https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/nieuw-bewijs-dat-biologisch-medicijn-helpt-bij-de-ziekte-van-crohn
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven