• Jan Hublau

Themadag: Internationale Dag van de Verpleging


Op de geboortedag van Florence Nightingale (12 mei 1820), grondlegster van de moderne verpleging is er bijzondere aandacht voor de verpleegkundigen over de hele wereld. Deze dag wordt sinds 1965 gevierd.

Laten we maar gerust stellen dat 2020 het jaar van de verpleging geworden is en bij uitbreiding het jaar van alle mensen in de zorg. Door de corona / Covid-19 crisis staan we extra hard stil bij deze dag. Maar we mogen niet vergeten dat ondertussen nog veel meer ander zieke mensen geholpen worden door verpleegsters en verplegers!

Een hartverwarmend 'dank je wel' is dan ook, meer dan ooit, op zijn plaats!ICN: Nurses: A Voice to Lead - Nursing the world to Health

De ICN, International Council of Nurses koos als thema voor de Internationale dag van de Verpleging 2020: 'Nurses: a Voice to Lead, Nursing the world to Health' (Verpleegkundigen: Een stem om te leiden, de wereld gezond maken). Wie had bij deze keuze die vorig jaar door de ICN gemaakt werd kunnen vermoeden dat verpleegkundigen zo'n prominente rol zouden opeisen dit jaar. Met het thema was het de bedoeling van de ICN om te laten zien hoe verpleegkundigen centraal staan bij het aanpakken van een breed scala aan gezondheidsuitdagingen, de verpleegkundigen en het publiek aan te moedigen om deze grote dag te vierenHet zal verpleegkundigen en het publiek aanmoedigen om de grote dag te vieren en informatie en middelen verschaffen die helpen om het beroep het hele jaar door zichtbaar te maken. Het is niet door het breed scala aan gezondheidsuitdagingen, maar één hardnekkig en smerig virus dat hun rol in de schijnwerper geplaatst heeft. Hierbij maken we de kanttekening dat ondertussen vele duizenden verpleegkundigen in ons land en in de hele wereld niet alleen vechten voor patiënten die besmet zijn met Covid-19, maar ook alle andere zieke mensen blijven verzorgen en helpen.

Meer lezen over 'A Voice to Lead, Nursing the World to Health'? Klik hier (Engelstalig)WHO: Year of the Nurse and Midwife

De WHO (World Health Organisation of Wereldgezondheidsorganisatie) heeft vorig jaar gekozen om dit jaar, 2020 uit te roepen tot 'The Year of the Nurse and Midwife' (het jaar van de verpleegster/verpleger en verloskundige).

Op het moment van die keuze door de WHO konden ze niet bevroeden wat een gigantische rol er voor de verplegers en verpleegsters nu weggelegd is op wereldvlak door de Covid-19 crisis.

Je kan meer lezen over 'The Year of the Nurse & Midwife' via de website van de WHO:

klik hier (Engelstalig)Florence Nightingale - 200 Jarig Jubileum

van haar geboortedag


Florence Nightingale werd op 12 mei 1820 geboren in het Italiaanse Florence.

Ze stierf op 90 (!) jarige leeftijd in Londen.

Ze was een Brits verpleegkundige, sociaal hervormer, statistica en mystica.


Ze kwam uit een zeer welgestelde Engelse familie, was intelligent en goed opgeleid, helemaal klaar om zich in de betere kringen rustig voort te bewegen. Maar ze koos, na het horen van de 'stem van God', niet voor het holle bestaan van de aristocratie, maar koos ervoor om het lot van armen, zieken en gewonden te verbeteren. In haar keuze werd ze als vrouw beperkt. Ze schreef uit protest de feministische klassieker 'Cassandra', een boek die schrijfster Virginia Woolf zou beïnvloeden.

Nightingale deed, ondanks het verzet van haar familie, ervaring op in het verzorgen van zieken. Het vak van verpleegster bestond nog niet... het moest nog uitgevonden worden. Zij werd de grondlegger van de moderne verpleegkunde.


Toen ze via de krant The Times las over de mensonterende omstandigheden waarin zieke en gewonde Britse soldaten zich bevonden in de Krimoorlog bood Florence haar diensten aan als verpleegster. Ze was toen 34 jaar. Ze vertrok met een groep van 38 verpleegsters naar het huidige Üsküdar. Daar ontdekte ze o.a. hoe belangrijk hygiëne was bij het verzorgen van patiënten. Ze blonk uit in geduld, tact en organisatievermogen. Om de Britse regering te overtuigen meer in verpleging te investeren ontwikkelde Florence (die begaafd was in wiskunde en statistiek) een diagram met relevante gegevens om die overzichtelijk te presenteren. Zo wordt her en der aangeduid als uitvindster van het pooldiagram, maar dat zou niet helemaal correct zijn. Ze introduceerde statistieken in de gezondheidszorg en werd het eerste vrouwelijke lid van de Royal Statistical Society.


Na haar terugkomst uit de Krimoorlog richtte ze een verpleegsterschool op in Londen, een van de eerste en invloedrijkste opleidingen op dit vlak. Ze schreef ook het eerste moderen handboek voor verpleging van zieken.


In de tweede helft van haar leven was ze zelf ziek (vermoedelijk brucellose) maar dat weerhield er haar niet van om leiding te geven aan een wetenschappelijk team. Op basis van de resultaten van de onderzoeken schreef ze rapporten, ontwikkelde ze theorieën die tot cruciale sociale hervormingen hebben geleid. Haar populariteit bij de bevolking gebruikte ze om de regering onder druk te zetten om wetten aan te nemen. Hiervoor werkte ze o.a. ook samen met auteur Charles Dickens.

Door haar inzet voor gezondheidszorg, inkomenszekerheid en onderwijs en haar holistische visie ("ziekten en misdaden zijn een symptoom van een tekort in de maatschappij") is ze een belangrijke grondlegger van de moderne verzorgingsstaat geworden.


Haar inspanningen en baanbrekend werk hebben voor veranderingen gezorgd op wereldvlak.


Hieronder kan je kijken naar een video-documentaire of Florence Nightingale (Engelstalig)
115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven