• Jan Hublau

Themadag: Europese Donordag


Morgen is het een drukke themadag, daarom vragen we vandaag al even aandacht voor de Europese Donordag van morgen.


Officieel heet die voluit 'European Day for Organ Donation and Transplantation (EODD)'

De Europese dag voor orgaandonatie en -transplantatie (EODD) wordt gehouden om mensen bewust te maken van het belang van orgaan-, weefsel- en celdonatie als een manier om levens te verbeteren en te redden.


Eén orgaandonor kan 8 mensenlevens redden

Eén weefseldoner kan de levenskwaliteit van heel wat mensen verbeteren

Ook senioren kunnen donor zijn

Elke dag sterven 18 patiënten wachtend op een donor


Orgaandonatie en -transplantatie: enkele belangrijke feiten en cijfers

Jaarlijks worden in Europa gemiddeld 41 000 orgaantransplantaties uitgevoerd, en terwijl er ooit 48 000 nieuwe patiënten op wachtlijsten komen te staan. Hieruit blijkt duidelijk dat er een gebrek is aan beschikbare orgels. Dit jaar, met de impact van de COVID-19-pandemie op donatie- en transplantatieprogramma's wereldwijd, zal het aantal patiënten dat wacht op een orgaan waarschijnlijk alleen maar toenemen.


Je officieel registreren als orgaandonor kan snel en eenvoudig op de dienst Bevolking van je gemeente.

  • Neem je identiteitskaart mee.

  • Een medewerker zal je vragen een registratieformulier in te vullen. Eventueel kun je dat op voorhand doen, het formulier kun je hier downloaden.

  • De medewerker brengt je gegevens in het rijksregister en geeft je een ontvangstbevestiging mee.

Het registratieformulier kan je hier downloaden:

Wilsverklaring donatie
.pdf
Download PDF • 131KB

Van mening veranderd? De registratie kun je bij de gemeente herroepen.


Je officieel registreren als orgaandonor kan ook via je huisarts of online via mijngezondheid.be


Meer informatie kan je vinden via deze weblink:

https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/levensbegin-en-einde/orgaandonatieDe missie van de EDQM / Raad van Europa is om kwaliteits-, veiligheids- en ethische normen vast te stellen voor orgaan-, weefsel- en celdonatie en -transplantatie voor gezondheidswerkers.


Door de EODD elk jaar in een ander land te organiseren, wil de EDQM niet alleen het publieke debat en reflectie over dit onderwerp aanmoedigen, maar ook de medische gemeenschap en beleidsmakers in heel Europa uitnodigen om na te denken over het belang van deze levensreddende therapie.


Bovenal moet de EODD worden gezien als een gelegenheid om alle orgaandonoren en hun families te eren en om transplantatieprofessionals te bedanken, wiens harde werk helpt levens te redden en de kwaliteit van leven van veel mensen te verbeteren.


Rekening houdend met de COVID-19-pandemie die alle landen wereldwijd treft en de aanhoudende onzekerheid met betrekking tot de organisatie van grote openbare evenementen tot het einde van het jaar, heeft de EDQM besloten om EODD 2020 online te vieren. Polen wordt het gastland voor EODD 2021 en er zal meer informatie worden verstrekt zodra deze beschikbaar komt.Hieronder nog wat meer (helaas) Engelstalige informatie in flyer en videoformaat...
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven