• Mensterlie Van Laere

Themadag: Europese dag van de rechten van de patiëntOp deze dag, 18 april worden de rechten van de patiënt in de kijker gezet. Het is van cruciaal belang dat elke patiënt zijn rechten kent. Het is niet altijd eenvoudig om dit gesprek aan te gaan met een zorgverlener, maar doe dit toch. Je zou ervan versteld staan hoeveel je niet weet.


Niet overal in Europa hebben patiënten de rechten die ze moeten hebben.

Sinds augustus 2002 hebben patiënten in België welbepaalde rechten: 'het recht op informatie', 'het recht op pijnbehandeling', 'het recht op klachtenbemiddeling', enz.


Het Vlaams Patiëntenplatform creëerde 'Aan mij mag je alles vragen'. Op dit platform staan er vragen die patiënten kunnen vragen aan hun dokter tijdens een consultatie.


Mensen kunnen ook altijd hun dossier raadplegen op online platformen zoals 'My Health Viewer', 'CoZo', 'mynexuzhealth' enz. Dit wordt momenteel nog te weinig gedaan. Op My Health Viewer kan je jouw medische dossier, vaccinaties, medicijnen en veel meer raadplegen. CoZo is een digitaal samenwerkingsplatform voor patiënten, zorgverleners en zorginstellingen. Hier kan je bijvoorbeeld jouw Covid-19 sneltest resultaten zien. Via mynexuzhealth kan je als patiënt jouw ziekenhuis verslagen, afspraken, facturen, beeldmateriaal en persoonlijke gegevens terug vinden.

Hoe meer je weet van je dossier, hoe beter je in dialoog kan gaan met jouw zorgverlener.


Maak jouw eigen keuzes over je zorg!


Meer informatie over de online platformen:
Meer informatie over welke rechten jij hebt:

http://vlaamspatientenplatform.be/
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven