• Jan Hublau

Themadag: Dag van de Borstkankerman


Vaak denkt men dat borstkanker een vrouwenziekte is. Niets is minder waar.

Jaarlijks worden in België tussen 100 en 150 mannen met borstkanker behandeld. En al lijkt dit een peuleschil t.o.v. het aantal vrouwen die met borstkanker kampen... het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden!


Omdat het zeldzamer is en veel mensen niet weten dat mannen borstkanker kunnen krijgen, wordt bij hen de diagnose vaak later gesteld. Soms te laat. Om hier aandacht voor te vragen, is 7 oktober de Internationale dag van de borstkankerMAN.


Onze vrienden van vzw Borstkankerman willen vooral mannen bewust maken dat bij vaststelling van de symptomen het belangrijk is om een arts te raadplegen.

Hoe sneller ontdekt, hoe meer kans op een goede afloop.

Op de website van vzw Borstkankerman krijg je allerhande informatie rond dit thema:

- hoe je borstkanker kan ontdekken bij jezelf (zie ook de video onderaan dit bericht)

- een lijst met de borstklinieken

- de activiteiten van de vereniging

- nieuwsbrieven, boeken en statistieken


Je kan alles vinden op de website vzw Borstkankerman:

https://www.borstkankerman.be/


Ook nog dit...

Vaak wordt borstkanker bij mannen pas ontdekt als er al heel duidelijke symptomen zijn en wordt bij klachten niet meteen aan borstkanker gedacht.

Zowel zorgverleners als mannen zelf zijn niet zo alert bij de mogelijkheid van borstkanker.

Vaak leidt het later ontdekken tot een slechtere prognose.

Het is niet bekend wat de oorzaak is van borstkanker bij mannen maar we weten wel dat een aantal factoren het risico op de ziekte verhogen: ouderdom, erfelijke en familiale aanleg, blootstelling aan röntgenstraling ter hoogte van de borstkas, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik...

Video

Deze informatieve film is een deel van het afstudeerproject van Jolanda Timmermans bachelor in de verpleegkunde aan de Thomas More hogeschool te Mechelen: uitleg over borstkanker bij de man en over borstzelfonderzoek bij de man.
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven