Workshops

Leer de basistechnieken van de zorgmassage

Workshop%2520present%2520A'pen%252007_ed

​Wil je kennismaken met zorgmassage?

In onze initiatie-workshops leer je wat een zorgmassage is, hoe het werkt en ervaar je wat het is om een zorgmassage te geven en te krijgen.

Belangrijke noot!

Eén workshop maakt van jou nog geen zorgmasseur, maar het kan je misschien triggeren om hierin verder te gaan. 

Een opleiding tot professioneel zorgmasseur kent 120 lestijden waarin zowel de inleiding tot zorgmassage (historiek, doelstellingen effecten, contra indicaties), anatomie (bloedstelsel, lymfestelsel, huidanomalieën, spieren en skelet), kanker (ontstaan, behandelingen, bijwerkingen, emoties...), de massagepraktijk (ergonomie, materiaal, hygiëne,...), massageproducten, massagerichtlijnen (druk, positionering, tempo,...), behandelplan, communicatie (o.a. bij oncologie en andere chronische ziekten, deontologie), zelfzorg.

 

Je hebt ongetwijfeld al door dat je onmogelijk een volleerd zorgmasseur kan worden na één workshop. Maar, een workshop zal jou ongetwijfeld inzichten geven in wat een zorgmassage nu precies is en wie weet wel op weg zetten om dit verder te ontdekken...

Praktische Info Workshops

Voor wie?

vzw Zorgmassage ontwikkelde de initiatie workshops voor 4 doelgroepen:

Foto 'kuit' Jutta bewerkt 3-webready.jpe
Mantelzorgers
VW - AZ Maria Middelares, Gent.jpg
Professionele
zorgverleners
Zorghuis, Oostende.jpg
Vrijwilligers
duimen buitenwaarts strijken.jpg
Bedrijven &
organisaties
Mantelzorgers workshop
press to zoom
1/4

Mantelzorgers

 

Mantelzorgers voelen zich vaak machteloos en hebben last van stressklachten bij de zorg voor hun naaste. Door zorgmassages kan het leed van een partner, familielid of vriend verlicht worden. Angst bij een dokter- of controleafspraak, chemo- of andere behandeling, kan zowel bij de naaste als zichzelf verminderd worden door de juiste aanrakingstechniek (zorgmassage). 

In een workshop wordt de basis van een zorgmassage uitgelegd en één of twee technieken aangeleerd. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis of zorghuis is zorgmassage een fijne manier om samen tijd door te brengen. Zorgmassage zorgt voor qualitytime en heeft een positief effect op de relatie tussen zorgvrager en mantelzorger.​

 
Vrijwilligers workshop
press to zoom
1/1

Vrijwilligers

 

Er zijn meer dan 30.000 vrijwilligers actief in de gezondheidszorg. Deze mensen zetten zich graag in voor hun zieke medemens. Zorgmassage is een fijne methodiek waardoor zorgvragers even al hun zorgen kunnen vergeten. Onze vrijwilligers in de ziekenhuizen ervaren een groot gevoel van dankbaarheid, wat hun engagement versterkt. Vrijwilligers kunnen zorgmassage ontdekken via de initiatie workshops. Je wordt geen professioneel zorgmasseur op een halve dag, maar het kan je misschien triggeren om een opleiding te volgen...

 
Zorgprofessionelen workshops
press to zoom
1/1

Professionele zorgverleners

 

Dankzij onze initiatie workshops kunnen professionele zorgverleners proeven van wat zorgmassages zijn. De voordelen ontdekken van het geven van deze zachte massages in de thuis- of ziekenhuisomgeving van hun patiënten. De langdurige opleiding tot professioneel zorgmasseur (120 lestijden) via de centra voor volwassenen onderwijs trekt veel zorgkundigen, verpleegkundigen, ergotherapeuten, bejaardenanimatoren en ander gezondheidswerkers aan. Een initiatie workshop is een eerste kennismaking.

 
Bedrijven & organisaties workshop
press to zoom
1/1

Bedrijven & organisaties

 

Stressgerelateerde aandoeningen zijn een groot probleem binnen de werking van bedrijven en organisaties. Voor veel HR-verantwoordelijken, personeelschefs en managementteams is welzijn op het werk een top item waarvoor middelen ingezet worden. Binnen het kader van 'preventie' en 'welzijn op het werk' richten we initiatie workshops in om zorgmassages bekend te maken. Iedereen binnen een bedrijf (in welke functie ook) loopt vroeg of laat kans om stressgebonden aandoeningen op te lopen. De workshop is een introductie. Het kan ook ingericht worden als een teambuilding activiteit die werknemers dichter bij elkaar brengt, niet alleen mentaal maar ook fysisch. Stappen zetten richting een kwaliteitsvol (beroeps)leven.

 

Inhoud

Workshop - handleiding - Frontpage.png

vzw Zorgmassage ontwikkelde 3 verschillende workshops op basis van 3 verschillende zorgmassages:

•  handmassage

•  voetmassage

•  stoelmassage

In al onze workshops wordt de basis van een zorgmassage aangeleerd. Tijdens de workshop wordt eerst stilgestaan bij een aantal voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen, waaronder het respecteren van de hygiënevoorschriften. De cursisten krijgen ook uitleg over mogelijke contra-indicaties zoals huidaandoeningen. Daarna kunnen de cursisten actief aan de slag door zelf de massages aan te leren. Hierbij gebruiken we eenvoudige technieken die gemakkelijk kunnen worden aangeleerd. Bij de workshop voor mantelzorgers masseren de mantelzorgers elkaar of kunnen ze de zorgvrager eventueel meebrengen om model te liggen (niet verplicht). Bij mensen uit de zorgsector wordt de groep in twee gesplitst waarbij de ene groep masseert en de andere groep ‘model’ ligt en omgekeerd. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe een zorgmassage aanvoelt.

We zorgen voor een mooi en bruikbaar aanbod aan educatief materiaal. Er is een syllabus met uitgebreide beschrijvingen van de voorzorgsmaatregelen en technieken. De mooie illustraties geven een beeld hoe de technieken moeten worden uitgevoerd. Daarnaast krijgen de cursisten ook een online instructiefilm aangeboden zodat ze de leerstof thuis kunnen herhalen. Zo verzekeren we een correcte toepassingen van onze zorgmassages. De deelnemers krijgen een deelnamecertificaat na het volgen van de workshop.

Collage handleiding CLEAR.png

Workshop organiseren?

Agenda

Wil je een zorgmassage workshop organiseren in jouw ziekenhuis, school, vereniging of zorghuis?

Neem contact op met Jan Hublau, coördinator van VZW Zorgmassage via mail of telefoon:

Workshop volgen?

In heel Vlaanderen worden zorgmassage workshops georganiseerd. Vind de volgende workshop in jouw buurt in onze agenda.

Rechts in de agenda scrollen om alle data te zien...

Overige opleidingen

Wil je nog een stap verder gaan en professioneel zorgmasseur worden?

Dat kan!

Meer informatie kan je vinden via deze link...

"Zorgmassage is een prachtig initiatief, zalige massage met veel zorg gegeven ❤️

Zo blij dit te leren kennen" Peggy (oud student zorgmassage)