Introductie Workshop

Jouw eerste kennismaking met zorgmassage

Workshop%2520present%2520A'pen%252007_ed

​Wil je kennismaken met zorgmassage?

In onze introductie-workshops leer je wat een zorgmassage is, hoe het werkt en ervaar je wat het is om een zorgmassage te geven en te krijgen.

Belangrijke noot!

Eén introductie-workshop maakt van jou nog geen zorgmasseur, maar het kan je misschien triggeren om hierin verder te gaan. 

Een opleiding tot professioneel zorgmasseur kent 120 lestijden waarin zowel de inleiding tot zorgmassage (historiek, doelstellingen effecten, contra indicaties), anatomie (bloedstelsel, lymfestelsel, huidanomalieën, spieren en skelet), kanker (ontstaan, behandelingen, bijwerkingen, emoties...), de massagepraktijk (ergonomie, materiaal, hygiëne,...), massageproducten, massagerichtlijnen (druk, positionering, tempo,...), behandelplan, communicatie (o.a. bij oncologie en andere chronische ziekten, deontologie), zelfzorg.

Klik hier voor informatie over de opleidingen tot professioneel zorgmasseur.

 

Je hebt ongetwijfeld al door dat je onmogelijk een volleerd zorgmasseur kan worden na één introductie-workshop. Maar, een introductie-workshop zal jou ongetwijfeld inzichten geven in wat een zorgmassage nu precies is en wie weet wel op weg zetten om dit verder te ontdekken...

Praktische Info Introductie-Workshops

Voor wie?

vzw Zorgmassage ontwikkelde de introductie-workshops met volgende doelgroepen in gedachte:

Foto 'kuit' Jutta bewerkt 3-webready.jpe
Mantelzorgers
VW - AZ Maria Middelares, Gent.jpg
Professionele
zorgverleners
Zorghuis, Oostende.jpg
Vrijwilligers
duimen buitenwaarts strijken.jpg
Bedrijven &
organisaties
 
Mantelzorgers workshop
press to zoom
1/4

Mantelzorgers

 

Mantelzorgers voelen zich vaak machteloos en hebben last van stressklachten bij de zorg voor hun naaste. Zorgmassage kunnen het leed van een partner, familielid of vriend verlicht worden, zorgt voor quality time en heeft een positief effect op de relatie tussen zorvrager en mantelzorger.  In de introductie-workshop wordt o.a. uitgelegd hoe dit werkt en laat de begeleider voelen wat een zorgmassage is. Deelnemers aan de workshop krijgen de kans om dit ook zelf uit te proberen bij elkaar. Geven en ontvangen.

Vrijwilligers workshop
press to zoom
1/1

Vrijwilligers

 

Er zijn meer dan 30.000 vrijwilligers actief in de gezondheidszorg. Deze mensen zetten zich graag in voor hun zieke medemens. Zorgmassage is een fijne methodiek waardoor zorgvragers even al hun zorgen kunnen vergeten. Onze vrijwilligers in de ziekenhuizen ervaren een groot gevoel van dankbaarheid, wat hun engagement versterkt. Vrijwilligers kunnen zorgmassage aan den lijve ondervinden en ontdekken via de introductie-workshop. Dit kan de eerste stap zijn naar een volwaardige opleiding tot (vrijwillig) zorgmasseur.

 
 
Zorgprofessionelen workshops
press to zoom
1/1

Professionele zorgverleners

 

Dankzij onze introductie-workshops kunnen professionele zorgverleners proeven van wat zorgmassages zijn. De voordelen ontdekken van het geven van deze zachte massages in de thuis- of ziekenhuisomgeving van hun patiënten. De langdurige opleiding tot professioneel zorgmasseur (120 lestijden) via de centra voor volwassenen onderwijs trekt veel zorgkundigen, verpleegkundigen, ergotherapeuten, bejaardenanimatoren en andere gezondheidswerkers aan. De introductie-workshop is een eerste kennismaking.

Bedrijven & organisaties workshop
press to zoom
1/1

Bedrijven & organisaties

 

Stressgerelateerde aandoeningen zijn een groot probleem binnen de werking van bedrijven en organisaties. Voor veel HR-verantwoordelijken, personeelschefs en managementteams is welzijn op het werk een top item waarvoor middelen dienen ingezet worden. Binnen het kader van 'preventie' en 'welzijn op het werk' richten we introductie-workshops in om zorgmassages bekend te maken binnen het bedrijfsleven. Iedereen binnen een bedrijf (in welke functie ook) loopt vroeg of laat kans om stressgebonden aandoeningen op te lopen. Het kan ook ingericht worden als een teambuilding activiteit die werknemers dichter bij elkaar brengt, niet alleen mentaal maar ook fysisch. Stappen zetten richting een kwaliteitsvol (beroeps)leven.

 

Inhoud

Brochure bij Introductie workshops.png

vzw Zorgmassage ontwikkelde aangepaste introductie-workshops per doelgroep op basis van 2 verschillende zorgmassages:

•  handmassage

•  stoelmassage

In al de introductie-workshops komen volgende onderwerpen aan bod:

- Een stukje zorgmassage geschiedenis

- Introductie vzw Zorgmassage (wat is? missie, visie, opleidingen, vrijwilligerswerking,...

- Wat is een zorgmassage?

- Voor wie zijn zorgmassages geschikt?

- Hoe werkt een zorgmassage?

- Hoe ervaart een kankerpatiënt zorgmassage?

- Hoe ervaren mensen met andere pathologieën zorgmassage?

- Medische onderbouwing zorgmassage

- 7 basisprincipes van zorgmassage

- 3 basistechnieken van zorgmassage

- Voorzorgsmaatregelen

- Voorbereiding van de zorgmassage

- Positionering bij handmassage

- Aandachtspunten en technieken

 

- Een zorgmassage krijgen en uitvoeren: aan de slag!

> geven & ontvangen

Noten bij het onderdeel 'uitvoeren' (masseren):

Tijdens de introductie-workshop wordt eerst stilgestaan bij een aantal voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden, waaronder het respecteren van de hygiënevoorschriften (niet in het minst in relatie met Covid-19). 

De deelnemers krijgen ook uitleg over mogelijke contra-indicaties zoals huidaandoeningen. Daarna kunnen de deelnemers actief aan de slag door zelf de zorgmassages uit te proberen, ondersteund door de begeleider. Hierbij worden de eenvoudigste technieken gebruikt. 

- Bij de introductie-workshop voor mantelzorgers masseren de mantelzorgers elkaar of kunnen ze de zorgvrager eventueel meebrengen om het samen te beleven.

- Bij mensen uit de zorgsector wordt de groep in twee gesplitst waarbij de ene groep masseert en de andere groep ‘model’ ligt en omgekeerd. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe een zorgmassage aanvoelt.

- Bij bedrijven en organisaties wordt stilgestaan bij 'aanrakingen' op de werkvloer en wordt ook stilgestaan bij grensoverschrijdend gedrag. De zorgmassage worden enkel uitgevoerd op handen en armen enerzijds, eventueel ook de rug bij een stoelmassage.

Naderhand krijgen deelnemers aan de introductie-workshop informatie over zorgmassage, hetzij in print of via digitale weg.

Introductie-Workshop organiseren?

Agenda

Wil je een zorgmassage introductie-workshop organiseren in jouw organisatie, vereniging, ziekenhuis, zorghuis, school, bedrijf,...?

Neem contact met ons op via mail of telefoon:

Overige opleidingen

Wil je nog een stap verder gaan en professioneel zorgmasseur worden?

Dat kan!

Meer informatie kan je vinden via deze link...

"Een intense ervaring waarin positiviteitsenergie door mijn lichaam nog na straalt" Stef (kankerpatiënt, na een zorgmassage)